Home Eurohonig Eurohonig
utilaje apicole, materiale si consumabile pentru apicultura
relatii despre comenzi la tel/fax 0244337133,
0726302860 sau 0745084486
Bucuresti
Ne puteti contacta si pe email la: eurohonig.dep@gmail.com


                                 NOUTATE: Hrană proteinică de nouă generatie - Mybee Feed                       Produs pentru invertirea rapidă și completă a siropului de zahăr: INVERTOFIX!                       Etichete personalizate pentru orice sortiment de miere - AICI.                      
Oferta de produse
MAGAZIN ONLINE
Cumpără cărţi
Mybee Feed
InvertoFix
Dany's BienenWohl
Slideshows
Diverse
Lumea Apicolă
Concurs foto



Ne găsiți și pe Facebook

Politică confidențialitate

Politică cookie-uri

Interviu cu Gilles Ratia, preşedintele comisiei permanente Apimondia pentru tehnologie şi echipament apicol.

 

Domnule Ratia, ca expert în apicultură şi consultant în acest domeniu cu o experienţă vastă internaţională aţi putea răspunde la câteva întrebări, relevante pentru apicultorul român, care este îngrijorat în prezent pentru viitorul profesiei sale în contextul României ca nouă membră a U.E ?

Desigur, cu plăcere.

 

Prima întrebare:

Care este mărimea minimă a unei stupine aflate în exploatarea unui apicultor profesionist, pentru a putea fi considerată eficientă din punct de vedere economic ?

Dacă este un profesionist, adică dacă obţine venituri numai din aceasta activitate, am văzut că în România se consideră că ai nevoie cam de 150 de colonii. Dar pentru a înţelege ce te aşteaptă în viitor trebuie să te ghidezi după celelalte ţări; de exemplu în Franţa sunt necesari 400 de stupi pentru a deveni profesionist.

 

A doua întrebare:

Care sunt cele mai importante 3 echipamente ale unei camere de extragere a mierii ce aparţine unei stupine de mărime medie, având în vedere starea actuală a industriei apicole româneşti?

Primul ar putea fi un bun sistem de filtrare. Al doilea trebuie să fie înlocuirea tuturor unităţilor de extragere, mă refer la materialele galvanizate, cu cele de inox noi şi, poate, de asemenea, deţinerea unor recipiente metalice bune pentru miere, şi o podea bună în camera de extragere. Nu e o chestiune de eficienţă, în fapt este o chestiune de eficienţă, dar mai este şi o chestiune de calitate a produselor apicole. Este ceea ce păstrează calitatea înaltă a acestor produse extraordinare ca mierea, polenul, etc.

 

Şi când spuneţi recipiente de metal vă referiţi la recipientele acelea mari, maturatoarele, folosite la stocarea mierii?

Pentru stocarea mierii şi de asemenea pentru a o ţine câteva zile imediat după extragere, pentru a se decanta bine, ca după aceea să se poată umple borcanele, fără acele mici particule înăuntru.

 

Am vrut să vă întreb asta deoarce în România cred că apicultorii nici nu ştiu că mierea trebuie ţinută un timp după extragere, înainte de ambalare sau transfer în recipientele de păstrare.

Da, trebuie. Am văzut aici câteva mostre de miere cu impurităţi, cu bule de aer sau cu probleme de cristalizare, deci e necesară o filtrare bună, o bună decantare.

Filtrare, decantare şi maturare a acestei mieri extrase.

Desigur.

 

A treia întrebare:

Care sunt cele mai importante 3 echipamente pentru pastoral şi care este opinia dumneavoastră despre pavilioanele apicole, încă folosite pe scară largă în România ?

Pentru pastoral depinde dacă ai la ferma apicolă mulţi angajaţi sau dacă munceşti singur. Dacă eşti singur desigur că trebuie să te înzestrezi cu mijloace mecanizate, să dispui de unul din cele 3 sisteme de manipulare a stupilor ca macarale, motostivuitoare sau rampe. Este bine să ai aceste dotări cu care poţi schimba rapid locaţia stupilor, pentru creşterea productivităţii şi pentru părăsirea de urgenţă a locurilor unde se împrăştie pesticide. De asemenea apicultorul îşi menajează astfel spatele. Este foarte important. In ceea ce priveste pavilioanele: Dacă pavilioanele sunt pe camioane iar camioanele sunt adecvate pentru a circula pe şosele, deoarece acum nu mai sunt şosele româneşti, sunt şosele româno-europene, deci dacă aceste camioane sunt în regulă atunci este bine, nu este nici o problemă, se pot folosi, nu sunt interzise. Cât despre pavilioanele remorcate am văzut o mulţime de remorci care nu sunt în concordanţă cu prevederile legale, mă refer la lumini, frâne, mărimea roţilor şi multe alte lucruri asemănătoare. Deci remorcile trebuie să sufere cele mai multe schimbări la trecerea la noul sistem.

 

Dar cum rămâne cu eficienţa acestor sisteme?

Eficienţa lor este...cum să vă spun... Deoarece intraţi într-un alt sistem economic, cel capitalist, trebuie să vă daţi seama ca blocaţi o sumă mare de bani pentru puţini stupi. E foarte scump. În ţările din vest e ilogic să cumperi o remorcă bună pentru doar 20, 30 sau 40 de stupi. Noi cumpărăm un trailer şi punem stupii pe el, 150 de stupi, pentru a-i muta iar apoi, când trailerul e gol mergem la un alt loc pentru a încărca alţi stupi. Nu e de asemenea foarte bine pentru că atunci când ai mai mulţi stupi nu ai acces din lateral, trebuie să-i deschizi prin spate; de asemenea stupii sunt foarte apropiaţi şi sunt pe 3 sau 4 nivele şi există fenomenul de rătăcire. Deci stupii de pe primul rând, de jos, colectează mai multe albine iar stupii de sus devin din ce în ce mai goi.

 

A patra întrebare:

Care este opinia dumneavoastră vis-a-vis de folosirea fundurilor anti-varroa?

E excelentă. E excelentă pentru mai multe motive, excelentă pentru colonie, este uşor pentru ea să cureţe stupul, e foarte bun pentru ventilaţie şi trebuie să ştiţi că albinele, în timpul iernii, nu se tem de frig, se tem de vânt sau de umezeală dar nu de frig. Deci nu este o problemă să foloseşti acest fund cu plasă, iar, în principal, este o foarte bună tehnologie bio în lupta contra Varroa, folosind mijloace biologice. Vreau să spun că atunci când Varroa cade pe un fund obişnuit albinele circulă pe el si parazitul poate să urce, din nou, pe albine. Dar dacă parazitul Varroa cade prin plasa de sârmă şi ajunge pe pământ, în iarbă etc., nu se mai întoarce în stup, nu poate zbura. Deci este o bună bio tehnologie. Foarte bună.

 

A cincea şi ultima întrebare:

Care sunt recomandările dumneavoastră pentru apicultorul român care vrea să îşi extindă afacerea ori pentru cel care vrea să înceapă o astfel de activitate?

Primul şi cel mai important sfat pe care îl pot da este să încerce să acceseze informaţia. Deci să meargă la cursuri, la conferinţe, sa încerce, dacă nu are încă calculator cu acces la Internet, să se ducă la un Internet Caffé, şi să navigheze pe internet pentru a asimila cât mai multă informaţie. Cunoaşterea este primul factor al succesului. Şi desigur trebuie să cumpere echipament de calitate de la producători de marcă, distribuitori.

 

Mulţumesc foarte mult, domnule Ratia !

 

Notă: punem gratuit la dispoziţia celor interesaţi CD-ul cu filmul interviului de mai sus. Pentru a primi acest material prin poştă vă rugam să vă înregistraţi în baza de date http://www.eurohonig.com/inregistreaza.php şi să ne trimiteţi un email conţinând această solicitare.

logo MyBee Feed

Hrană proteinică de nouă generație pentru albine. Fără organisme modificate genetic!

Pentru invertirea siropului de zahăr

Dany’s BienenWohl

Tratament antivarroa eligibil prin programul PNA 2024